Ti je ketu: Ballina > Aktuale > Barazia Gjinore
Barazia Gjinore

Barazia gjinore dhe ndërtimi i paqes

 

Është mision i revistës që, nëpërmjet shkrimeve edukative, të fuqizojë gratë dhe vajzat e Kosovës, me qëllim të nxitjes edhe të të tjerëve që të veprojnë në këtë aspekt.

Dita Ndërkombëtare e Grave, 8 Marsi, është dita globale e celebrimit për arritjet e grave në ekonomi, në politikë, në kulturë, në shoqëri, përgjithësisht. Në disa vende të botës kjo ditë është festë, ndërsa në pjesë të tjera të globit, ku gratë janë të pakënaqura me pozitën e tyre në shoqëri, me zhvillimet e ngadalshme në ekonomi dhe me nivelin e ulët të punësimit, kjo ditë shfrytëzohet për të shprehur pakënaqësitë duke bërë thirrje për ndryshimin e gjendjes. Brengat e grave dhe padrejtësitë ndaj tyre i kanë detyruar ato që të jenë më të zëshme, më aktive dhe që të luftojnë për të drejtat e merituara. Pikërisht kërkesa e grave për përmirësimin e kushteve të punës, për shkurtimin e orarit të punës dhe për të drejta të barabarta, i detyroi ato të protestonin në Nju-Jork, më 8 Mars të vitit 1857, dhe që nga atëherë, periudhë pas periudhe, është protestuar kryesisht në këtë datë për një jetë më të mirë të grave. Në këtë kontekst, si mund ta përshkruajmë pozitën e gruas kosovare të dekadës së fundit? A mund të thuhet se avancimi i saj ka arritur majat, nëse kemi parasysh se Kosova kishte mundësi të udhëhiqej nga një grua, kemi 30-përqindëshin e grave deputete në Parlamentin e Kosovës, dy zv.kryeministre, dy ministre në qeveri, me një përqindje jo të vogël të doktoreve të shkencave, të policeve, ushtareve etj.? Këto arritje, natyrisht, duhen vlerësuar, porse mbetet akoma shumë për t’u bërë. Por, a duhet të kënaqemi me këto arritje? Natyrisht se jo! Prandaj, mbetet të bëhen ndryshime të mëtejme, të mendohet globalisht, ashtu siç mendojnë gratë perëndimore dhe të ndërmerren iniciativa pikërisht në mjedisin ku jetojmë, duke e shndërruar çdo ditë tonën në ditë ndërkombëtare të gruas! Duhet siguruar që çdo veprim yni, çdo iniciativë që ndërmarrim, të na përmirësojë dhe ta ndriçojë të ardhmen e vajzave dhe grave të vendit, duke punuar në shërbim të barazisë, sigurisë dhe vetëdijesimit.

Ju Urojmë Ditën e Gruas, 8 Marsin!

© REVISTA TEUTA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

  

#RevistaTEUTA

 

Ju gjithashtu mund të jeni të interesuar në..

 

 

Revista TEUTA
266

Revistë Moderne për Gruan Dhe Familjen
"Revista TEUTA"
Prishtinë, Kosovë

 

 

Të gjitha të drejtat e portalit www. revistateuta.com janë të rezervuara.
Asnjë material, nuk mund të shfrytëzohet, kopjohet, rirodhohet, publikohet në asnjë mënyrë nga ndonjë portal apo ndonjë medium tjeter pa leje të shkruar nga TEUTA.
Të gjithë shkelësit e këtyre të drejtave do të ballafaqohen me ligjin. COPYRIGHT 2017 TEUTA
Kontakt: info@revistateuta.com ww.revistateuta.com
Prishtinë, Kosovë
 

Mobile Version | Desktop Version